Mattsarve 1:55
(Vinjettbild: Stefan Haase 2014)

Det lilla fritidshuset är byggt i käulorna, det gamla stenbrottet från 1800-talet. Foto: S. Haase 2014.

 

Det här är ingen gammal boplats, utan den kom till 1974, då ingenjören Stig Broman med hustru Maj-Britt från Stockholm ville ha ett eget fritidshus efter att ha hyrt några år i Garde. Först hade man tänkt bygga ett bulhusimiterande hus av Björkmans tillverkning i Lye, men Byggnadsnämnden krävde ett putsat hus om man skulle bevilja bygglov och då blev utseendet som på bilden ovan, något som alla varit nöjda med. Ursprungligen var huset mycket litet, men nästa ägare lade till ett vardagsrum åt detta håll, från ventilationstrumman och hitåt. Mitt i huset är kök med matplats, vid bortre gaveln en kammare och i främre hörnet ett våtrum. Huset var tidigare öppet till nock men har nu en övervåning med hall och två sovrum. Varmvatten är indraget.

Till fastigheten hör en förrådsbod med dass och en friggebod.

Bromans bodde här under en lång följd av år. Stig var mycket intresserad av bygden och deltog i hembygdsföreningens alla aktiviteter. 2007 sålde man huset till Stefan och Lindy Evensen från Stockholm, vilka också nyttjar fastigheten som sommarbostad.

Ägarlängd

1974: Stig Broman f. 1926 och Maj-Britt Broman f. 1928 från Stockholm. Barn: 3 söner.

2007: Stefan Evensen f. 1961 och Lindy Evensen f. 1961 från Stockholm. Barn: Döttrarna Hellevi och Matilda och sonen Elon.

(Sidan uppdaterad: 2018-02-28)