• Pressmeddelande 9 oktober 2023

Årets hembygdsbok 2022 kommer från Gotland

Vinnaren av Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går till en bok från Gotland. Det är Lau hembygdsförening som prisas för boken ” Lau – livet i en strandsocken ”. Prisutdelningen går av stapeln 18 november i samband med en lokalhistorisk konferens i Visby.

Så här lyder juryns motivering: ”Boken speglar utvecklingen i Lau under 1900-talet fram till idag med nedslag i den äldre historien. Ambitionen har varit att skapa en bok om bygden utifrån dagens kunskap och frågeställningar, vilket redaktionsgruppen verkligen har lyckats med. Här finns ett rikt bildmaterial väl integrerat med texten, vilket gör boken tilltalande, så väl visuellt som stilistiskt. Det här är helt enkelt en bok som andas kärlek till människorna och bygden.”

– Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma den kulturhistoriska litteratur som våra medlemsföreningar gör tillgänglig för en bred publik. Årets pristagare är verkligen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Utmärkelsen Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges hembygdsförbund för att uppmärksamma hembygdslitteraturen. Varje år ger landets 2 000 hembygdsföreningar ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling.

Vinnaren kommer att motta pris 18 november i samband med en lokalhistorisk konferens i Visby.

P4 Gotland var på hugget
Det här var en värdefull nyhet. Radio Gotland skickade ut ett team till Lau och två timmar efter pressmeddelandet var det direktsändning från Stefan Haases kök:

(Sidan uppdaterad: 2023-10-22)