Sök bilder

Fotografiet är ett oöverträffat verktyg för att levandegöra historien. Bilder har representerat värdefulla minnen som man bevarade i album med berättande texter. Man dokumenterade vad man hade gjort och bilden finns kvar så länge senare generationer ser värdet i albumen. Därefter blir det obönhörligt tippen... Med dagens teknik dokumenterar vi vad vi gör nu genom att lägga ut bilden på sociala medier eller skicka den 'elektroniskt' till någon bekant. De flesta bilder lämnar aldrig kameran eller telefonen och försvinner när det är dags att byta telefon/kamera. Om 20 år kommer majoriteten av alla vardagsbilder att ha försvunnit, bilder som skulle ge kommande generationer en målande beskrivning av vår tid. För att bevara bilderna har Lau Hembygdsförening samlat in album, lösa bilder och diapositiv från invånarna i Lau och bevarar dem i ett digitaliserat bildarkiv. Men detta är bara början; vi tar tacksamt emot fler bilder. Är det sedan någon som råkar ha en videofil/film från Lau liggande i byrålådan tar vi med glädje emot den, digitaliserar den och lägger ut den i arkivet! Videofiler/filmer lagras, kategoriseras, listas och visas på samma sätt som fotografier med den skillnaden att i stället för en miniatyrbild visas i listorna en symbolisk ikon med en videokamera.

Eftersom vårt bildarkiv numera innehåller visst material som är upphovsrättsligt skyddat har vi stängt av möjligheten att fritt ladda ner bilder via högerklick på musen. Om du är intresserad av en kopia någon bild kan du i stället kontakta oss via mejl till så löser vi det den vägen.


Hur gör man?

Kontaktpersoner för bild- och filmmaterial:
Stefan Haase   tel. 073-600 26 68   e-post:
Christian Åkerblad   tel. 076-614 69 08   e-post:
Beställa kopior   e-post:
(Lau Bildarkiv är en egenutvecklad applikation för arkivering och presentation av bilder och som har skapats av Göte Brunberg och Anders Wästlund)

(Sidan uppdaterad: 2024-07-12)