Den 18 september ordnade hembygdsföreningen en cykelutflykt i Masse Klintbergs fotspår. 11 deltagare samlades med cykel och kaffekorg vid Kluckartäppu. Stefan hade dragit ut kopior på Massebilder från hus och miljöer Bjärgeskväiar runt. De första bilderna var tagna alldeles intill Kluckartäppu och visade bla lärarinnebostaden som låg intill Bjärgeskväiars dåvarande sträckning. Ingenting av dessa miljöer finns kvar idag.

Sedan cyklade gruppen till Bjärgeskväiars mynning söder om Hallbjäns och vi såg på bilder från den torpbebyggelse som funnits här, varav vissa bitar ännu finns kvar. Det blev givetvis prat om vilka som bott i husen och vad de levde av, bla Nils Södergren, som hade en synnerligen säregen kvarn ute på åkern norr om Tjernelds ladugård. Vid Bjärges såg vi på bilder från den rivna gårdsparten som legat intill Andreas Tjernelds part och på bilder som visade hur man byggde om Andreas´ ladugård från ag- till halmtak med foderloft under. Andra bilder visade Helanders ställe när det var skomakarebostad.

Därefter cyklade vi till Stefans part av Bjärges och såg på bilderna därifrån och jämförde med hur det såg ut nu, det var ganska lika. Så var det hög tid för kaffekorgen och vi slog oss ned i trädgårdsmöblerna vid stenmuren intill grönsakslandet, där det var lite lä denna kalla och blåsiga dag. Kaffet värmde gott. Sedan cyklade vi vidare och såg hur Kerstin Olssons part såg ut för 100 år sedan och därefter hur Per Häglunds vackra lilla gård såg ut, varifrån endast gårdslönnen finns kvar. Vidare såg vi på bilder från Fribergs ställe där nu Linds bor och från Ahlströms gård där familjen Jutehammar/Jansson bor idag.

Det finns väldigt mycket att se i vår socken, mycket tack vare Masse Klintbergs rika bildmaterial. vi bestämde att göra om det kommande sommar så att de sommarboende då kan vara med.

(Sidan uppdaterad: 2018-02-27)