Denna soppa göres lämpligen i en stor sats, så man kan frysa ner flera askar av den och ha vid senare tillfällen. Soppan fungerar både som en mellanrätt vid en middag och som lunchmat tillsammans med smörgås.

4 l skurna tomater.
3 stora gula lökar
500 g rimmat fläsk
Lite vitpeppar
1 dl olivolja
3 köttbuljongtärningar
1 grönsaksbuljontärning
2 msk torkad timjan
2 msk rörsocker
Salt och peppar

Skär tomaterna i flera bitar och lägg i ett litermått så man kan mäta mängden. Var noga med att skära bort den träiga ”stocken” vid fästet. När alla tomater är skurna, sätt grytan på spisen och låt tomaterna ”smälta” på medelvärme, rör då och då så det inte fastnar i botten. Skala och skär löken i rätt små strimlor. Häll i tomatgrytan. Smula i buljongtärningarna. Häll i olivolja och timjan. Småkoka tills tomaterna löst upp sig. Ställ grytan i diskhon och mixa till en slät puré.

Skär bort fläsksvålen om sådan finnes. Skär fläsket i 1 cm små tärningar. Sätt stekpannan på rätt hög värme och lägg i en klick smör. När smöret börjar fräsa, häll i fläsktärningarna och peppra dem lite. Stek dem tills de tagit färg och börjar bli bruna. Häll ner fläsktärningarna och flottet i tomatgrytan. Häll i rörsockret. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan i djupa tallrikar eller i stora koppar. Garnera med lite klippt persilja.

Det funkar faktisk utmärkt med ett fylligt rödvin till denna soppa!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad: 2020-04-26)