8 pers

3 dl torkade linser
1-2 lökar
1-2 moröttter
Smör
1 l vatten
2½ grönsaksbuljongtärningar
2-3 lagerblad
1-2 tsk herbamaresalt
1 burk krossade tomater
eller hellre 4-6 färska
1-2 tsk torkad timjan

Lägg linserna i rikligt med vatten dagen före. Häll av vattnet. Häll på 1 l nytt vatten i en stor kastrull, häll i linserna och knäpp på värmen. Skala, hyvla och skär löken i rätt små bitar. Fräs löken i smör i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig och häll i linserna. Skala och skär morätterna i stavar och i små kuber just inte större än linserna och häll i. När det kokat upp, smula i buljongtärningarna, ha i herbamaren och lagerbladen. Koka under lock i 25-30 min. Häll sedan i tomaterna och timjanen och koka 5-10 min till. Smaka av. Ha möjligen i 1-2 tsk råsocker och lite mer salt.

Serveras het. Ett rödvin typ Zigarra passar bra till!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad: 2020-04-26)