När man planerade ett whiskydestilleri på Gotland och gick ut med erbjudande om att köpa aktieposter, började några Lauboar diskutera ett aktiepostköp. En post kostade 7.500 kr, vilket man tyckte var väl dyrt. Men efter undersökning visade det sig att man kunde dela på en post och då blev ett inköp mera överkomligt. Köpet genomfördes och följande 5 Lauboar blev delägare i Gotland Whisky AB: Henrik Jansson, Eddie Olsson, Robert Karlsson, Börje Skogström och Stefan Haase.

Aktieägarna bestämde den 8 oktober 2005 att starta Lau whiskyklubb. Klubben skulle bara bestå av de 5 ovannämnda medlemmarna, detta för att man enkelt skulle kunna träffas hemma hos varandra och vid ev resor få plats allihop i en och samma bil. Man bestämde att ha 5 provningar per år, en hos varje medlem. Varje möte skulle protokollföras och Stefan utsågs till att sköta detta. Vid varje möte skulle varje medlem fylla i ett provningsprotokoll, som Henrik hade skapat utifrån ett protokoll från nätet. Detta för att man skulle kunna se vad man tyckte om de olika whiskysorterna och kunna gå tillbaka och se om man ändrat smak under åren. Alla protokoll och ev övriga papper skulle varje medlem samla i en egen pärm. Det bestämdes att varje möte skulle inledas med en enkel men rejäl måltid och att måltidsdrycken skulle vara öl.

Henrik var den ende som var whiskykunnig och till en början köpte han in de whiskysorter som skulle provas. Vid första mötet provades whisky från olika länder, vid andra mötet whisky från Skottlands 4 olika distrikt. Sedan har det blivit alltmer specialiserat på vissa områden och provningar har också hållits på olika utgåvor från ett och samma destilleri. Efter hand har Stefan allt mera stått för inköpen, i samråd med Henrik eller när chans uppstått. Hemse Systembolag var synnerligen behjälpliga med att få fatt i sorter i början, men klubben har senare beställt från Systembolaget direkt via nätet. Ett tag köpte Stefan ibland i samband med resor. Vilka sorter klubben provat fram till maj 2019 och vad man tyckt om dem framgår av sortlistan här intill. En normalstor flaska räcker till 4-5 provningar och flaskorna förvaras i en särskild ”bank”. I regel provas 4-5 sorter varje gång. Inför varje provning tar Stefan fram info, ett A4-ark om varje destilleri.

Lau whiskyklubb har t o m maj 2019 haft 68 ordinarie möten, därutöver 8 extra möten i samband med planeringen av en studieresa till Skottland, en Skottlandskväll, ett par sommarmöten och ett 5-årsjubileum och ett 10-årsjubileum. Medlemmarna har läst lite i whiskylitteratur, vissa prenumererar på ”Allt om Whisky”.

I maj 2007 åkte medlemmarna på en veckolång resa till Skottland för att studera destillerier, smaka och över huvudtaget lära känna Skottland. Resan blev en oförglömlig upplevelse, mycket tack vare de otroligt generösa skottarna. Bil hyrdes i Glasgow för en rundresa. Medlemmarna gick noggrant igenom Bowmore, Laghroiagh och Kilchoman på Islay och besökte mer ytligt Ardbeg och Caol Ila, vidare sågs noga på Oban, Aberlour och Strathisla. Whiskyns huvudstad Dufftown besöktes, liksom Gordon & MacPhails legendariska whiskybutik i Elgin. Fler resor har diskuterats, men inte genomförts.

Vid Skottlandsresan inköptes whiskyglas av Glen Cairnetyp, så att varje medlem skulle ha 5 glas. Senare inköptes tillhörande lock via postorder. Trähantverkaren Ewe Westergren i Lau tillverkade särskilda trälådor i ask att ha whiskyglasen i, en numrerad låda till varje medlem. Dessa har visat sig vara mycket praktiska att ta med till varje möte.

Vid varje möte deltar husets fru i mån av tid och lust. Några gånger har klubben bjudit in en särskild gäst till januarisammankomsten. Klubben har hållit i en whiskyprovning på Omors Krog när den fanns i Garde. Klubben har också varit inbjuden till Maris café på Radio Gotland för att berätta om whisky, vilket var en härlig upplevelse tillsammans med den spontana Mari Winarve.

Den 24 september 2010 hade Lau whiskyklubb 5-årsjubileum. Tilldragelsen firades tillsammans med fruarna på Stora Gasemora på Fårö, där hela 1700-talshuset hade hyrts. Till jubileumskvällens måltid bidrog alla medlemmar och efter måltiden var det högtidlig provning av särskilda sorter, bla en från Aberlour som medlemmarna själva hade tappat upp vid Skottlandsresan. Jubileet var mycket lyckat och blev ett fint minne för medlemmarna.

Helgen den 15-16 augusti 2015 firade klubben 10-årsjubileum tillsammans med sina familjer på Stora Karlsö. Man hade hyrt båda husen uppe vid fyrplatsen. I strålande solsken i varmt och stilla väder åkte man ut med eftermiddagsbåten kl 14.00 och en halvtimme senare klev man iland i Norderhamn. Packningen fick man körhjälp med upp till fyrplatsen, men flaskorna och glaslådorna bars upp för hand, så de inte skulle gå sönder. Kvällens middag beställdes i restaurangen, där det också togs gruppfoto.

Därefter gick man upp till husen vid fyren och installerade sig. Sen dracks det kaffe utomhus med hisnande utsikt över klippor och hav. Några gick upp i fyren, vissa tog en promenad till södra delarna av ön, medan andra badade i Hien. Börje hade med sig champagne. Vi hällde upp den ädla drycken i fyrmästarens kök och skålade för klubben. Därefter gick vi ner till restaurangen, där man hade dukat vid glasväggen med hänförande utsikt. Vi beställde drycker, vilket inte var lätt, för man hade 36 ölsorter att välja mellan.

Personalen kom in med immiga drycker, passande till sillbordet med 12 sorters sill. Det blev skålningar och omtagning av sillen. Till huvudrätt var det fläskfilé med rårakor och kryddig sås eller lax i kaipsås. Man märkte då att man hade förätit sig på sillen, så det var med viss möda som huvudrätten pressades ner. När desserten med Cheesecake kom var församlingen tillintetgjord. Ingen trodde att man skulle klara en whiskyprovning efter detta!

Men när man stapplat upp till fyren i ficklampors sken, kvicknade man till och en strålande provning kunde hållas mitt i natten i fyrmästarköket. Vi hade tagit med 5 av våra främsta favoritwhiskies: Lagavulin 12 YO, Caol Ila 27 YO, Bowmore 12 YO från en liten utgåva på endast141 flaskor, Tomatin Decades och Glenfarclas 21 YO. Därefter gick alla till välbehövlig vila.

Nästa dag turistade man på ön, åt utsökt god lunch, vilade och hade det skönt innan hemfärden. Ett synnerligen lyckat jubileum!

Under senare år har Lau Whiskyklubb deltagit i Gotland Whiskys årsmöten i Roma. Det har varit mycket trevliga tillställningar. Redovisningarna har varit bra och stämningen informell och kamratlig. Man har visat destilleri och lagerlokal och provsmakningar av whiskyn har utfallit till belåtenhet med förhoppningar om framtida kanonwhisky.

Den 8 december 2016 firade klubben för första gången årsdagen av då klubben blev formella aktieägare i Gotland Whisky. Det var 11 år sedan så skedde och nu firade man detta vid grillplatsen i lunden Kluckartäppu vid Lau kyrka, för det var där som medlemmarna träffades när man började prata om aktieförvärv. I ljuvligt senhöstväder samlades man vid grillplatsen och utbringade några skålar för klubben i välsmakande whiskies!

Vår whiskybroder Robert Karlsson beslutade sommaren 2017 att sluta i klubben pga hälsoskäl. Alla klubbmedlemmar samlades i september på Roberts veranda för att tacka för de gångna årens trevliga samvaro och säga adjö. Vid påföljande whiskymöte bestämde klubbmedlemmarna att fråga whiskyentusiasten Lotta Hanell, om hon ville bli ny medlem. Hon tackade gladeligen JA och vid nästkommande möte deltog hon för första gången. Lotta saknade en låda till whiskyglasen, men turligt nog kunde Ewe Westergren tillverka en exakt likadan glaslåda som övrigas till Lotta.

Klubben har fortsatt att prova whiskies 5 gånger om året, samt deltagit i årsmöten hos Gotland Whisky i Roma. På våren 2019 deltog alla medlemmar när Gotland Whisky hade releaseparty hos H10 i stan och namntillkännagivning på sin nya whisky, vilken hade döpts till ”Tjaukle” och provsmalkning av densamma. Trevligt tyckte medlemmarna, men vi fick för små smakprov! Här har man något att lära av skottarna, där man får rejäla tilldelningar!

Klubben hoppas kunna fortsätta i samma anda många år framöver!

.
Stefan Haase
sekr

(Sidan uppdaterad: 2019-08-10)