Det går bra med syrlig sylt av mullbär, eller salmbär, krusbär, körsbär eller björnbär.

12 knyten

1 paket smördeg med 4 plattor
1½ dl tjock mullbärssylt
1 äggula
Pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en bakplåt och lägg ett bakplåtspapper på den. Ta fram den tinade degen. Mjöla bakbordet och kaveln. Lägg en degplatta på bakbordet och kavla ut den på både längden och bredden, så det går att skära till 3 st 10-12 cm kvadratiska bitar. Lägg en bit på plåten och pensla två av kanterna med lite vatten. Vik en degsnibb över sylten och pensla ovanpå snibben. Pensla motsatta snibbens kanter och vik den över den förra snibben. Pensla ovanpå snibben och vik den tredje över. Pensla ovanpå och vik den fjärde snibben så den täcker en bit av den tredje snibben. Det skall bli ett litet paket!

När alla 12 knytena är färdiga, knäck ett ägg och separera gula och vita. Häll gulan i en liten kopp och rör med en liten gaffel. Pensla hela knytena försiktigt med äggulan. Strö snabbt på pärlsockret så det fastnar. Grädda 12-14 min till knytena fått fin färg. Passa noga så de inte blir brända! . Knyten går att frysa, lägg papper emellan lagren så de inte fastnar ihop!

Servera gärna knytena varma med ett glas dessertvin till, typ Nederburg.

(Sidan uppdaterad: 2020-04-27)