4-6 pers

12 avlånga potatisar

Olivolja

Herbamare

Torkad basilika

Välj potatisar som är släta och avlånga. Skölj dem noga så de blir rena, men skada inte skalet. Ta en potatis och låt den tjockare ändan vara uppåt. Skär en 1 cm djup skåra runt potatisen, så den tjockare ändan kan bilda en hatt. Vänd potatisen och skär bort skal och fruktkött sluttande från rotsidan till skåran på potatisens mitt. Skär sedan bort skalet längst ner på foten. Potatisen skall likna en liten knubbig Karljohanssvamp! Var försiktig vid skärningen, så du inte slinter och skär av potatisen!

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i potatisen. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en form som räcker till potatisen. Koka potatisen 5 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av lite. Pensla potatisarna med olivolja och strössla på herbamare och basilika. Sätt in något under mitten av ugnen i c:a 20 min tills svamppotatisen mjuknat och fått fin färg.

Servera till kött- och fågelrätter.

(Sidan uppdaterad )