¼ kg smör

1 stor gul lök finhackad

2-3 vitlöksklyftor hackade

½ msk ingefära finhackad

1 kanelstång

5-6 hela nejlikor

1 tsk hel svartpeppar

½ tsk fänkålsfrön

½ tsk spiskummin

½ tsk kardemummakärnor

½ tsk bockhornsklöver

½ tsk gurkmeja

Lägg smöret i en stekpanna och låt smälta. Häll i den hackade löken, vitlöken och ingefäran samt alla kryddorna. Låt det bubbla tills löken börjar dra ihop sig lite och få färg, det kan ta ½ tim. Rör då och då. Ta av från värmen och låt svalna lite. Sila kryddsmöret så du får bort allt tjockt och låt vätskan rinna ner i en burk. Sätt på locket och förvara i kylen.

Nitr Qibe är väldigt gott, man steker kött, färs och ägg i det. Ofta lägger man till hackad lök, tomatpuré och fler kryddor när man lagar mat med Nitr Qibe. Köttfärsröra stekt med Nitr Qibe är jättegott!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )