6 pers

10 mangoldstjälkar

5 mangoldblad

50-75 g smör,

Mjöl och mjölk

1 rejäl bit grönmögelost

Salt och peppar

Sätt ugnen på 200-225. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjöl tills det börjar bli tjockt. Späd med mjölk tills det blir en trög sås, smula i osten lite i taget och rör hela tiden så det inte bränns, osten skall smälta. Lite salt och peppar.

Skär mangoldstjälkar och blad i c:a 4 cm stora bitar. Koka upp vatten i en gryta och häll i mangolden när vattnet kokat upp. Låt koka i 5 min. Smöra en form lagom stor åt mangolden. Häll av vattnet och låt det droppa av noga. I med mangolden i formen och platta ut så det blir så jämn yta som möjligt. Häll på ostsåsen och bre ut den med en slick så den helt täcker hela mangolden. Grädda mitt i ugnen omkring 40 min tills den fått fin färg och att mangolden blivit mjuk, man kan prova med en sticka.

Detta är ett fint tillbehör till stekta eller ugnsstekta kötträtter.

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )