C:a 2 dl

2 msk ingefära

1 msk koriander

1 msk kardemumma

1 msk bockhornsklöver

1 msk muskotnöt

2 tsk nejlikor

2 tsk kanel

2 tsk kryddpeppar

Alla dessa kryddor skall vara malda. Rosta kryddorna i en stekpanna på svag värme i c:a 5 min. Rör runt hela tiden.

2 msk salt

2 msk paprika

2 tsk chilipeppar

2 tsk svartpeppar

2 tsk cayennpeppar

Även dessa kryddor skall vara malda. Häll i dem i kryddblandningen i stekpannan och rör runt hela tiden. Var försiktig med pepparsorterna, det får inte bli mer än max 2 tsk av varje, för annars blir det för starkt. Rosta alltihop i 10 min. Ta sen av pannan och låt den svalna. Häll på en burk med tätt lock. Låt stå torrt.

Berbere är basen i all etiopisk matlagning, nästan alla maträtter och de flesta bröd innehåller mer eller mindre mycket berbere. Alla kryddor går att köpa i vanliga mataffärer utom bockhornsklöver, den får man köpa på nätet.

Berbere kan man med fördel använda för att piffa till svenska lamm-nöt- och kycklingrätter.

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )