4-6 pers

1½ l rivna gurkor
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Smör
2 dl creme fraiche
Salt o peppar
Persilja

Häll vattnet i en stor kastrull och koka upp. Smula i buljongtärningarna.

Använd stora förvuxna gurkor. Skala dem, dela på mitten och sen på längden och skrapa ur kärnhusen. Riv gurkorna på det grova på ett rivjärn. Skala och hacka löken. Fräs lökhacket i smör på hög värme tills det börjar få en aning färg. Häll i gurkhacket och pressa i vitlöken och fräs minst 5 min så vätskan dunstar någorlunda bort. Häll fräset i kastrullen och rör runt. Låt koka 3 min. Ha i creme fraichen och rör runt. Smaka av med salt o peppar.

Servera med klippt persilja som garnering. Till detta dricker man ett friskt vitt vin!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )