10 pers

1 kg fransyska
1½-2 l vatten
10 kryddpepparkorn
8 svartpepparkorn
3-4 lagerblad
2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
3 gula lökar
2 stora morötter
En bit rotselleri
1 bit palsternacka
1 burk kokta bönor
2-3 msk olivolja
1-2 köttbuljongtärningar
2½ dl ärtor
4 msk tomatpuré
½ tsk svartpeppar
Körsbärstomater

Lägg köttet i en stor gryta och häll på vattnet. Låt sjuda 1 10-15 min och skumma av ordentligt under tiden. Ha i kryddorna och låt småkoka under lock 1-2 tim. Under tiden: skala och hacka löken, skala och skär morötter, rotselleri och palsternacka i små bitar, högst 1cm.

Ta upp köttet och skär det i små bitar. Häll tillbaka i spadet och häll i morötter och låt koka upp, ha sen i lök, rotselleri och palsternacka och låt koka upp. I med bönor, ärtor, olivolja, buljongtärningar, tomatpuré och svartpeppar. Låt koka upp. Smaka av med salt. Stoppa i ett par nävar körsbärstomater före serveringen. Garnera med klippt persilja. Njut!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )