6 pers.

2 burkar kantareller á 184 g
eller c:a 300 g färska
1 stor gul lök
Smör, salt och vitpeppar
1 hönsbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
8,5 dl vatten + 1½ dl svampspad
annars 1 l vatten
2dl creme fraiche
Hackad dill

Om svampen är färsk, rensa den noga och skär den i bitar. Skala och skär löken i bitar. Fräs svampen och löken i rejält med smör i en stekpanna, salta och peppra. Stek tills det hela får färg, men det får inte bränna. Häll över i en kastrull och i häll vattnet och svampspadet, smula i buljongtärningarna. Låt småkoka i 15 min. Mixa till en slät soppa. Ta i creme fraichen och mixa. Klipp i dillen och mixa. Smaka av. Dillen kan vara olika stark, den får inte dominera så det blir dillsoppa! Låt stå och tjockna. Värm upp före servering. Dekorera med en persiljekvist.

En pilsner eller ett lätt vitt vin kan passa till svampsoppan, tex Weingut Gruner Veltliner.

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )