6 pers

700 g skalad urkärnad gurka
5 dl naturell youghurt
2 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
1 citron, saften av den
2½ msk socker
2½ tsk salt
Lite vitpeppar
C:a 1 dl finklippt dill

Förvuxna gurkor passar bra. Skala dem med potatisskalaren, dela på längden och skrapa ur kärnhuset. Dela igen på längden och skär i småbitar 2-3 cm. Lägg gurkan i en bunke och häll på youghurten. Ställ bunken i vasken och kör med stavmixern till en slät soppa. Pressa i vitlöksklyftorna, häll i olivoljan, vinet, citronsaften, sockret, saltet och dofta på lite vitpeppar. Mixa ordentligt. Häll sist i den klippta dillen och mixa igen. Smaka av, justera smaken vid behov med mera av någon ingrediens. Ställ kallt.

Servera, gärna med en osttoast till.

Till soppan drickes bubbelvatten eller ett krispigt vitt vin, tex det lätt mousserande Gazela.

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )