10 pers

1 fullproppad kasse grönkål
3 l vatten
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 hönsbuljongtärningar
1 grönsaksbuljongtärning
3 tsk salt
½ tsk vitpeppar
200 g philadelphiaost naturell
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 dl rysk youghurt

Repa av bladen från mittnerven. Koka upp vattnet och lägg i bladen. Skär lökarna i småbitar och lägg i. Pressa i vitlökarna. När bladen kokat ihop, smula i buljongtärningarna. I med salt och vitpeppar. Låt småkoka 15 min tills bladen är helt sladdriga. Smaka av spadet, ev mera salt.

Ställ grytan i vasken och kör med stavmixern till en slät soppa. Ta i philadelphia-osten och mixa. Häll i grädde, creme fraiche och rysk yoghurt lite i taget och smaka av mellan gångerna. Det kanske inte behövs så mycket som det står i receptet.

Servera med en kokt ägghalva. Till soppan kan man dricka både en pale ale, ett chardonnayvin eller ett rött vin av inte alltför kraftig typ.

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )