6 pers

4 dl torkade ärtor
¼ kg rimmat fläsk
1 stor gul lök
2 morötter
1 köttbuljong
2 grönsaksbuljong
½ msk mejram
1 tsk timjan
Salt
Grov senap

Blötlägg ärtorna 1 dygn i förväg. Häll av vattnet. Häll ärtorna i en rymlig kastrull och häll på nytt vatten så det drygt täcker. Skär fläsket i cm-stora bitar och bryn det i lite smör. Skär under tiden löken i små bitar. Häll fläskbitarna i ärtsoppan. Bryn löken i fläskflottet, löken skall smälta men inte bli brun. Häll i löken i soppan. Skala och skär morötterna på längden och tvären i 5 mm stora bitar och häll i soppan. Smula i buljongtärningarna. Ha i mejram, timjan och salt. Rör runt ordentligt så allt blandar sig noga. Smaka av och känn efter om det behöver kryddas mera. Ev behövs mera vatten, det skall gå lite över ärtorna.

Servera och ha i en klick senap i sopptallriken. Sigtuna lager och Aalborgs Jubileumsakvavit kan ledsaga denna soppa!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )