6-8 pers. som förrätt
4 pers. som huvudrätt

Fyllning:

300 g blandfärs
75 g ramslök
150 g riven smakrik ost t ex W-bottenost
3 ägg
3 dl grädde eller gräddmjölk
Salt
Peppar

Topping:

Tomatskivor
Urkärnade oliver, gärna gröna och svarta blandat.

Pajdeg:

2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten
Salt

Börja med att göra pajdegen. Skär smöret i små bitar. Mixa i matberedare tillsammans med mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Se till att det är ordentligt tätat i skarv mellan botten och vägg. Låt vila i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 225º och förgrädda skalet i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200º.
Bryn köttfärsen i smör. Salta, peppra och lägg över i pajformen. Strimla ramslöken och sprid ut den över köttfärsen..
Vispa ihop ägg och grädde/gräddmjölk och blanda i osten men spara lite ost till att lägga ovanpå. Häll äggstanningen över pajen och toppa med riven ost.

Skiva tomater och lägg överst. Dela oliverna i halvor och fyll på mellan tomatskivorna.

Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
Låt pajen vila i minst 5 minuter och servera den nygräddade pajen med en god grönsallad.

Vegetariskt alternativ
Ersätt blandfärsen med quornfärs, gärna med tillsats av ‘soja-bacon’. Stek färsen enligt tillverkarens rekommendationer.

Anders Wästlund

 

(Sidan uppdaterad )