(Lammfärslasagne)

6 pers.

Lammfärssås:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 chili, urkärnad
Olivolja, att steka i
600 g lammfärs
1 burk (400g) krossade tomater
2 dl basilika (1 kruka), hackad och hårt packad
1 dl mynta, hackad och hårt packad
(alt. 2 msk torkad mynta)
1 stor citron, rivet skal och saft
10-15 lasagneplattor (beroende på formens storlek)
150 g riven smakrik ost, t.ex. Västerbottenost
200 g fetaost, gjord på får- eller getmjölk
Salt och nymalen svartpeppar

Béchamelsås

50 g smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
Salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret till såsen i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och koka upp under omrörning. Låt sjuda på  svag värme i 3–4 minuter, eller tills såsen börjar tjockna. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Hacka lök, vitlök och chili. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn färsen. Tillsätt lök, vitlök och chili och låt fräsa tills löken är mjuk. Häll över i en gryta. Tillsätt krossade tomater och rör ner örterna tillsammans med citronskal och –saft. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda på svag värme i 5 minuter.

Bred ut hälften av béchamelsåsen i en smord form och täck såsen med lasagneplattor. Bred sedan ut hälften av lammfärsen och täck den med 1/3 av osten. På med ytterligare ett lager lasagneplattor, resten av lammfärsen och 1/3 av osten samt ett tredje lager med lasagneplattor. Avsluta med ett lager béchamelsås och och resten av osten som fördelas över formen.

Grädda lasagnen i mitten av ugnen i cirka 35 minuter eller tills den har fått fin färg och plattorna är mjuka.

Servera med en god sallad och ett gott rödvin.

Anders Wästlund

(Sidan uppdaterad )