6 pers

900 g lammfärs
4-5 msk Nitr Qibe
2-3 lökar
2-3 vitlöksklyftor
3-5 msk tomatpuré
3-4 msk chilisås
1½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
1½ tsk spiskummin
1 tsk kanel
1½ tsk ingefära
1 tsk kardemumma
½ tsk nejlikor
2 paprikor

Fräs lammfärsen i rikligt med det etiopiska kryddsmöret Nitr Qibe i en stor stekpanna. Receptet till Nitr Qibe finns under Tillbehör (klicka här för att öppna receptet i nytt fönster). Se till att färsen smular sönder sig fint. Skala, skiva och skär lökarna rätt fint och blanda i. Pressa i vitlökarna. Låt allt bryna en liten stund och rör om ofta. Rör i tomatpurén och blanda runt. Ha i chilisåsen och blanda runt. Har du inte chilisås, ha i ½-1 tsk chilipeppar i stället. Rör i alla kryddorna och blanda väl. Låt fräsa en bra stund så det får färg. Blanda på slutet i strimlade paprikabitar, de skall bli nästan mjuka men inte sladdriga.

Servera med kokt potatis, ris eller couscous. Ett kraftigt rött vin drickes gärna till detta!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )