6 pers

1½ kg tjocka revbensspjäll
6-8 msk flytande honung
2-3 msk worcestersås
4-5 msk Mrs Cheng´s soja
salt och peppar

Frys spjällen. 1½ dygn innan matlagningen tas spjällen upp och sågas frysta tvärs mot benen i 4-5 cm breda bitar. När spjällen tinat, skär dem mellan benen i bitar. Salta och peppra runt om. Blanda i en liten kanna honung, worcestersås och soja. Stoppa spjällen i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Gnugga spjällpåsen så marinaden blandar sig överallt och lägg påsen i en form i kylskåpet ½-1 dygn. Vänd spjällpåsen då och då.

Sätt ugnen på 175-200 grader. Trä spjällen på dubbla grillspett, vars längd passar med bredden på en djup plåt/form. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten på plåten/formen och lägg på grillspetten så spjällen hänger ner i plåten/formen. Pensla spjällen med marinaden. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek i 25-30 min tills köttet börjar släppa från benen och spjällen fått fin färg. De skall ha mörk färg, men passa upp så de inte blir brända!

Servera med plommonsås, ångkokt blomkål, surkålslåda och kokt svamppotatis. Ett fylligt rött vin passar bra till, tex Allesverloren Shiraz.

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad: 2020-04-27)