Tomatsåsen görs i en stor sats, så man kan frysa in den i många askar. Såsen är mycket användbar, den passar till nästan allt stekt kött, kyckling och som pastasås.

Tomatsås

2½ l tomater
3 stora gula lökar
4-5 stora vitlöksklyftor
½ dl olivolja extra virgin
2 dl vitt fylligt vin
2½ msk rör- eller råsocker
1½ msk salt
1 kruka basilika
1½ tsk svartpeppar

Skär tomaterna i flera bitar och lägg i en stor gryta. Var noga med att skära bort den träiga ”stocken” vid tomatfästet. När alla tomaterna är skurna, sätt grytan på spisen och värm upp så tomaterna ”smälter” och rör om då och då så det inte fastnar i botten. Under tiden, skala och skär löken i småbitar. Häll i löken och rör om. Pressa i vitlöksklyftorna, häll i olivoljan och vinet, rör i sockret, saltet och svartpepparn. Koka alltihop en stund under omrörning.

Ställ grytan i diskhon och stavmixa till en slät välling. Ta upp grytan på spisen. Repa av basilikabladen och stoppa dem i en kopp. Klipp sönder dem med en sax. Häll i basilikabladen i tomatröran och rör om ordentligt. Ställ undan på svag värme.

Kotletter/Karréskivor

4 pers

4 stora kotletter/skivor

Smör

Salt

Paprikapulver

Tomatsås

Lägg en stor klick smör i stekpannan och hetta upp. Lägg i kotletterna/skivorna när det börjat fräsa. Salta och dofta på paprika. Vänd när de fått färg och krydda likadant. När båda sidorna fått stekyta, dra ner på värmen och häll på så rikligt med sås, att den nästan täcker. Låt kotletterna puttra under lock tills de är klara, tiden beror på tjockleken

Servera kotletterna/karréskivorna med kokt mjölig potatis, rikligt med sås och inlagd gurka. Ett fylligt rött vin passar bra till.

Stefan Haase

 

(Sidan uppdaterad: 2020-04-27)