6-8 pers som förrätt
4 pers. som huvudrätt

500 g ben- och skinnfri laxfilé eller annan fisk
3 dl vatten
Salt + några vitpepparkorn
1 stor gul lök
1-2 msk smör
C:a 200 g färsk spenat
3-4dl kokt kallt ris
1½ tsk salt och lite svartpeppar
2-3 ägg
1 dl creme fraiche, lite hummerfond
1 rulle smördeg

 

Koka laxen i vattnet med salt och vitpepparkorn i 5-7 min. Låt den kallna i lagen. Ta sen upp och dela den i småbitar.

Koka riset enl info på förpackningen och låt kallna.

Skala och finhacka löken och fräs den i smöret. Häll på spenaten och låt den fräsa med tills vätskan kokat in. Blanda detta i riset och salta och peppra.

Sätt ugnen på 200. Blanda risfräs med lax, ägg, creme fraiche o hummerfond. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Skär ut degen i fiskform. Lägg de bortskurna bitarna på ett mjölat underlag.

Fördela laxröran på degen och räkna ut hur mycket deg som måste vara laxfri för att det skall gå att vika över degen från båda sidorna. Vik först över ena sidan så att den kommer upp något över pirogens mitt. Pensla 1 cm längs degkanten med vatten. Vik upp den andra sida och tryck fast degen längs den penslade kanten.

Skär ut en sträng av den överblivna degen och rulla den till 0,5-1 cm tjock rulle och forma den till en ring. Detta är fiskpirogens öga. Pensla och placera ögat på plats. Gör sen mun, gälkant och stjärtränder av smalare degsträngar. Skär sedan c:a 3-4 cm stora romber eller trianglar, pensla dem på undersidan och placera dem med överlappning i fiskens längsriktning, detta är fiskens fjäll. Gör 5 små hål genom degen längs med fiskens mitt, pysen innanför degen måste komma ut vid gräddningen. När fisken är täckt, vispa upp ett ägg och pensla hela fisken.

Sätt in något ovanför mitten i ugnen och låt grädda c:a 25 min. Gör under tiden en sås av 1-2 burkar creme fraiche och ½-1 dl citronmajonnäs. Ha i herbamare, salt, finklippt dill och rör runt. Rör sen i 1-2 dl rom.

Servera. Ett glas vitt vin av chadonnay-typ är gott till!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad: 2020-04-27)