6 pers

4 hårdkokta ägg
1 förpackning 5-minuterssill
8 stora skivor inlagda rödbetor
1 rödlök
1 äpple
1 doft vitpeppar
4-5 msk majonnäs
(2 stora kokta potatisar)

Koka potatisarna med skalen på dagen före.

Koka äggen i 8 min om de är normalstora, häll av, spola kallt, knäck skalen och låt vila en liten stund i vattnet. Ta upp och skala dem. Hacka dem fint i en äggstrimlare och efterhacka ev med kniv. Lägg på ett fat.

Ta upp sillen ur förpackningen, låt rinna av och lägg filéerna på hushållspapper och vänd dom, så de blir torra på båda sidor. Skär dem på längden i 4 strimlor. Skär dem på tvären så det blir små ungefär kvadratiska bitar. Lägg på ett fat.

Lägg 3-4 rödbetsskivor på varandra på en skärbräda. Skär max 5 mm breda strimlor, håll i dem så de inte faller ikull. Skär på andra ledden så det blir små kuber. Lägg på ett fat. Skala, skär och hacka rödlöken. Skala äpplet, dela i 4 bitar och skär bort kärnhuset. Skär äppelköttet i småbitar.

 

(Skala potatisarna skär dem på längden i 8 mm tjocka skivor. Bara de stora skivorna från mittdelen skall användas.)

Blanda ägg, sill, rödbetor, lök och äpplet i en bunke och dofta på vitpepper. Blanda i majonnäs, det skall vara så mycket att det blir kladdigt. (Lägg en potatisskiva mitt på en liten tallrik.) Gör en ”myrstack” av sillsallad (som täcker potatisskivan). Stoppa i en persiljekvist på toppen!

Till sillsalladen drickes en öl av lagertyp, tex Wisby Pils. En sval akvavit förhöjer upplevelsen!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad: 2020-04-26)