Inkokt strömming med skarpsås


4-6 pers

600 g strömmingsfiléer
4 dl vatten
5 msk ättika 12%
2 msk socker
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad

Strö finhackad persilja på strömmingarnas köttsida. Rulla ihop dem och lägg dem med skarven nedåt i en traktörpanna eller en ugnsform. Koka upp spadet och slå det på strömmingen. Lägg på locket på traktörpannan och låt det koka 8-10 min, eller sätt formen i ugnen på 200 i c:a 20 min. Dra av/ta ut och låt strömmingen svalna i spadet. Koka potatis.

Ät strömming och potatis med skarpsås, se särskilt recept. Drick ett lageröl till detta, en snaps gör inte ont heller!

Skarpsås 4 pers

1 rå äggula

1 msk senap

2 tsk senapskorn

1-2 tsk salt

1/3 tsk vitpeppar

1 msk vinäger

1½ dl grädde

Knäck ut gulan i en skål. Krossa senapskornen lätt. Blanda i senap, senapskross, salt, vitpeppar och vinäger. Vispa grädden rätt ordentligt. Rör försiktigt ner grädden i äggulekryddningen så det blandar sig väl. Servera till strömmingsrätter!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad )