6 pers

2 dl filmjölk
2 dl gräddfil
½ citron, skal o saft
150 g socker
1-2 dl sherry
5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt. Blanda fil och gräddfil i en kastrull och värm LITE. Riv ½ citronen och pressa ur saften, ha i skal och saft och rör om. Blanda i sockret och rör om. Häll i sherryn och rör om. Smält gelatinbladen försiktigt i en kastrull och rör sen ner dem i filmjölksblandingen och bland runt ordentligt. Häll i en skål och ställt kallt i kylen 3-4 timmar så puddingen stelnar.

Till puddingen ätes lämpligen tjock plommonsylt, se särskilt recept. Ett svalt dessertvin är gott till!

Plommonsylt:

Plommon

Socker

LITE bittermandelolja

Detta göres på kvällen:

Sätt ugnen på 50-60. Dela plommonen och ta bort kärnorna. Lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper med skinnsidan nedåt och stoppa in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in tre plåtar samtidigt. Låt ugnsluckan stå en aning på glänt så fukten från plommonen vädras ur, stoppa i en sked e dyl som håller luckan lite öppen. Låt stå över natten. Plommonen skall torka ner så de blir som torkade aprikoser, de får absolut inte bli hårda.

När plommonen är färdigtorkade, ta ut dem och låt svalna. Ner de blivit kalla, stoppa hela plåtarna med plommonen i frysen. När de fryst, ta ut dem och kara ner dem i plastpåsar och förvara i frysen.

Sylt:

Ta önskad mängd plommon och lägg i en kastrull med så mycket vatten, så det nätt och knappt täcker botten. Koka upp på måttlig värme och rör i socker efter smak. Låt koka ihop en stund och rör i stort sett hela tiden så det inte fastnar. Sylten skall bli tjock, inte rinnig. Ta i 1-2 droppar bittermandelolja för 3-4 dl sylt.

Det här är en färsksylt som du kan ha en kort tid i kylen. Vill du göra mycket sylt när du ändå håller på, måste du ha rengjorda glasburkar med skruvlock till hands. Häll hett vatten i burkarna och koka locken i en kastrull. Häll av vattnet från en het burk och fyll den proppfull med sylt, kladda INTE utanför kanten! Fiska upp ett lock ur kastrullen med en gaffel, ha en tjock handduk e dyl till hands och håll i burken och skruva på locket så det sitter ordentligt fast. Ställ burken med locket nedåt. Gör likadant med resten. Låt burkarna svalna till nästa dag. Då krymper innehållet lite och locken sugs fast och blir täta. Förvara syltburkarna på nåt svalt ställe. När du sedan öppnat en burk, måste den ätas upp ganska fort innan den möglar och jäser.

(Sidan uppdaterad: 2020-04-28)