4 pers

1½ dl vispgrädde
1½ dl creme fraiche
1½ kakor vit bakchoklad
1 eko-citron, det rivna skalet
2 dl hallon
1 msk socker
1 gelatinblad

Bryt chokladen i bitar och lägg i en liten kastrull. Placera kastrullen i en större kastrull med vatten, vilket skall gå upp en liten bit på sidorna av den lilla kastrullen. Koka vattnet så chokladen smälter. Vispa grädden i en bunke. Vispa creme fraichen i en annan bunke. Riv citronskalet, var noga med att inte få med något av det vita.

Blanda creme fraichen i grädden och rör runt så det blandar sig. Rör i den smälta chokladen med en slick och blanda väl men överarbeta inte. Blanda i citronsmulet och blanda ordentligt men varsamt. Häll upp smeten i 4 cuppaglas och ställ dem i kylen några timmar.

När det gått några timmar, häll hallonen i en liten kastrull och sätt på måttlig värme så hallonen ”smälter”. Rör ofta så det inte fastnar. När hallonen vätskat sig, häll i sockret och rör runt. Lägg gelatinbladet i ett fat med kallt vatten. Rör runt i hallon och häll sedan hela jockan i en sil, så 4-6 msk hallonsaft rinner ner i ett halvlitermått e dyl. Ta upp gelatinbladet och lägg det i den heta hallonsaften så det smälter. Rör runt och ställ att svalna. När saften svalnat men innan den hinner stelna, ta fram cuppaglasen och häll hallonsaften försiktigt på den stela chokladsmeten så det precis täcker. Ställ kallt igen.

Servera med 3 fina hallon ovanpå hallontäcket.

Hallonjockan som blev kvar, kan sparas i en kopp och ha som sylt till pannkakor eller till morgonfilen.

(Sidan uppdaterad: 2020-04-28)