8 pers

175 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Lite salt
4-6 äpplen
1 msk socker
1 tsk kardemummakärnor
2-3 msk flytande honung
2-3 msk pressad citron
Färsk timjan
Vispad grädde

Sätt ugnen på 200. Vispa ihop smöret och sockret till en luftig smet. Blanda i mjölet efter hand och ha i bakpulvret och saltet. När degen är färdigblandad, smörj en rund ugnsform 26 cm i diameter med låga kanter. Tryck ut degen i formen så jämnt som möjligt.

Se till att du har två äppelsorter med olika färg på skalen. Tryck ut kärnhusen. Skär äpplena i tunna klyftor. Lägg klyftorna i ringar på degen, se bild. Strössla på sockret och kardemumman. In i mitten av ugnen c:a 20 min.

Ta ut när deg och äpplen börjat ta färg. Blanda honung och citron i en kopp och pensla blandningen på äpplena. Strössla på finklippt färsk timjan! Servera med vispad grädde!

Ett glas Nederburg Late Harvest passar utmärkt till!

(Sidan uppdaterad )