Järpar

6-8 pers

1 kg fläskfärs eller blandfärs
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g av vardera Saltå russin, aprikoser och sviskon
1 stor gul lök
2 ägg
3 dl vispgrädde
1½ msk Kikkoman soja
Salt, peppar och persilja
Kokt mjölig potatis
Inlagd gurka

Sätt ugnen på 175. Häll mjölken i en kopp och häll i ströbrödet och rör om. Hacka frukterna smått. Skala och finhacka löken och persiljan. Blanda färsen med ströbrödet, äggen, grädden, frukten, sojan, löken och persiljan. Salta och peppra. Gör helst en pytteliten provbiff och stek i en stekpanna och kolla sältan och pepparn. Smörj en ugnssäker form med smör. Forma avlånga järpar och lägg i formen. Sätt in mitt i ugnen och grädda 20-30 min tills de fått färg. Sätt på potatisen. Gör gräddsås!

Lägg upp järpar, potatis, sås och inlagd gurka på en tallrik. Servera ett mustigt rött vin, typ Vila Santa!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad: 2020-04-27)